Litt historikk
Arendal ble bygd opp på 7 holmer, og sundene mellom disse ble stadig trangere p.g.a. utbygging. Etterhvert ble kanalene fylt igjen, fordi byen brant flere ganger i midten av 1860 - årene.

Rydding av branntomtene ble lettest ordnet ved å dumpe restene i vannet. Den siste kanalen som skilte Tyholmen fra bykjernen forsvant tidlig i l930 - årene, og det store vannspeilet foran Trefoldighetskirken forsvant i 1949.

Fram til nå er det bilen som har regjert dette området, men nå har kommunen laget gågate i Kirkegaten og Langbryggen. Parkeringsanleggene øst og vest i byen er ferdigstillt, og dermed er området rundt Pollen igjen i sin helhet overlatt til menneskene alene.



Trefoldighetskirken som ny i 1888.
Pollen i forgrunnen.

Arendal vil når kanalen står ferdig, forhåpentlighvis år 2005, få en vannvei gjennom sentrum som markerer byens største aktivum Tyholmen - som den holmen den engang var.

Fordi kanalen skilte Tyholmen fra resten av byen har denne delen av byen blitt spart for de ødeleggende brannene opp gjennom tidene, og derfor er den gamle trebebyggelsen der helt forskjellig fra murgårdene i kvadraturen.

Selv om byen tidligere var full av kanaler, så må man ikke grave alt opp igjen for å få tilbake den opprinnelige identiteten. Men det er viktig at man får opp hovedkanalen, fordi den forklarer byen og dens utforming. Dermed vil byen få en utvikling i pakt med sine røtter uten at det går ut over tilgjengeligheten.

Tyholmen vil i framtida mest bestå av boliger, hoteller, restauranter og servicefunksjoner, mens byen nord for kanalen vil ha rene handels og servicetilbud med boliger i de øvre etasjene. Dette området vil også ha den største nærheten til parkeringshusene, og vil kunne fungere som et "varehus" på grunn av sin tette intimitet. Vannspeilet foran Trefoldighetskirken vil sammen med parken rundt vannet, være et friareal mellom to handelsblokker - Arenasenteret og kvadraturen.